Zwolle kiest voor Talent

Zwolle kiest voor Talent

Iedereen heeft talent. Hoe eerder je weet waar je talenten liggen, hoe beter je je daarin kunt ontwikkelen. Goed voor jezelf én voor de samenleving! Vanuit deze maatschappelijke overtuiging werkt Stadkamer samen met o.a. de gemeente Zwolle volgens een bijzondere talentenvisie gestoeld op de positieve psychologie.

Talentenvisie

De Vlaamse pedagoog en auteur Luk Dewulf ontwikkelde een talentenvisie waarbij talent gaat om hoe je de dingen doet en welk effect dat op je heeft. Niet zozeer of je ergens in uitblinkt. Talent is ieders unieke gave, een natuurlijke aanleg. Je herkent talent in de dingen die moeiteloos gaan, waarbij de tijd vliegt en die je voldoening geven. Je bent in ‘flow’. Door dicht bij je talenten te blijven, laad je je batterijen op en leg je een voorraad veerkracht aan.
Volgens Dewulf zijn er vele talenten, zoals buikdenker, creatieve maker, kansengever en bewuste beweger. Alle talenten hebben dezelfde waarde, de een is niet beter dan de ander.

Talent bij Stadkamer

Stadkamer draagt bij aan de behoefte van Zwollenaren om zich te ontwikkelen. Als je weet welke talenten bij jou horen, kan dat de weg vrij maken naar nieuwe mogelijkheden voor ontwikkeling. In diverse programma onderdelen, zoals pop-ups talentgesprekken, draagt Stadkamer deze talentvisie uit. 

Talent in het onderwijs

In ons onderwijs wordt vaak een beroep gedaan op slechts een klein aantal talenten. Op diverse manieren stimuleert Stadkamer het talentgedreven werken in het onderwijs. De rijke context van cultuuronderwijs is ideaal om juist andere dan cognitieve talenten te belichten en te benutten. Stadkamer wil werken aan gelijke kansen door ruimte te bieden aan talent. Dat doen we met diverse partners als OOZ, Doomijn, Deltion, Windesheim en IJsselgroep.

Talentenfluisteraar

Opgeleide talentenfluisteraars helpen anderen om hun talenten te benoemen. Door de juiste vragen te stellen en dóór te vragen, weten zij talenten van mensen naar boven te halen. Door deze bewustwording kunnen zij het beste uit zichzelf halen. Sinds 2018 zijn ruim 250 talentenfluisteraars opgeleid in Zwolle.

Boekentips Talenten

Stadkamer heeft een boekentiplijst samengesteld met titels van boeken die (binnenkort) te leen en te reserveren zijn bij Stadkamer. De titels passen allemaal binnen het thema Talenten. Het betreffen zowel titels voor volwassenen als prentenboeken voor kinderen.

Download hier de boekentips Talenten.

Aftermovie Talentencafé 29 maart 2023

Was jij bij het Talentencafé op 29 maart? Kijk nog eens terug op deze geslaagde middag! 

Aftermovie Talent Event 5 maart 2021

Zwolle heeft als eerste Nederlandse stad het predicaat 'Zwolle kiest voor talent' ontvangen, in navolging van de Belgische stad Gent. Dit vierden we met een interactief online Talent event met bijdragen van Luk Dewulf, Els Pronk en vele anderen. Bekijk de uitzending terug of kijk naar de aftermovie hieronder.

Publicaties 

Leerkrachten Octopus in gesprek met trainer Nienke over talentfluisteren op de basisschool
Lees hoe leerkrachten van de Octopus talentgedreven werken in praktijk brengen.

Ontwikkelen vanuit talent, maakt kinderen veerkrachtiger 
Lees het interview over samenwerking tussen De Sprankel, de Kleine Reus en Xplosief.

Ieder talent is van waarde 
Download het interview uit VO magazine Cult.

"Stad van Talenten. De opmars van de kindertalentenfluisteraars"
Lees het artikel in VNG Magazine

"Wisselgesprek"
Lees een gesprek tussen een deelnemer (inmiddels Talentfluisteraar) en een trainer van IJsselgroep

“Je hebt meer talenten dan je denkt: veel gedaan krijgen op een werkdag is ook een gave” 
Lees hoe talenten je werkgeluk kunnen vergroten, een artikel in AD

Meer informatie

Wil je meer weten over het toepassen van deze talentvisie in het onderwijs of over de trainingen? Stuur dan een mail naar cultuureducatie@stadkamer.nl  

Voor algemene informatie, kijk op:

Kijk ook eens naar