West Papua ons verhaal

Van 1 december 2021 tot en met 15 augustus 2022 is op de tweede etage van Stadkamer Centrum de tijdelijke collectie West Papua ons verhaal te vinden. Deze themacollectie bevat uiteenlopende onderwerpen zoals kunst, politiek, mensenrechten, milieu, mijnbouw, veteranen, religie en geschiedenis van West Papua.

Boeken met beeldmateriaal van tribal houtsnijwerken, over de enige plaats op de wereld waar de paradijsvogel leeft, over het Drooglever rapport, over mensenrechten, over de illegale kap van het één na grootste regenwoud op de wereld, over de jacht naar goud in de grootste goudreserve ter wereld en de gevolgen daarvan, ooggetuigenverslagen van (Zwolse) militairen die nietsvermoedend naar de jungle gezonden werden, boeiende verhalen van de zending en missie, over de geschiedenis van de laatste kolonie in de oost. Maar ook fictie en non-fictie uit de eerste hand of van nazaten (romans, scripties, rapporten, reisverslagen en kinderboeken).
De collectie, die tijdelijk is opgenomen in de catalogus van Stadkamer, bevat ruim 150 titels en deze zijn allen beschikbaar om geleend te worden. Ook zijn de verschillende titels online te reserveren.

Lezingen
T/m half augustus 2022 zijn er een aantal thema-avonden waarbij sprekers, experts en auteurs een thema uitvoerig belichten. Vaak is daaraan een presentatie van een recent verschenen boek gekoppeld. Deze bijeenkomsten vinden plaats in Stadkamer Centrum op de volgende data:
11 februari Zwolse Nieuw Guinea veteranen vertellen
4 maart Onze democratie: over koloniën toen en de uitdaging van goed samenleven nu
8 april Kansen door onderwijs
13 mei Paradijs: over de natuur, kunst en cultuur van West Papua
10 juni Bedreiging van het paradijs: over de gevolgen van klimaatverandering in West Papua
8 juli Pasar Papua: Kraampjes, muziek en ontmoeting met organisaties en personen verbonden aan West Papua
12 augustus Het verhaal gaat verder…: over West Papua nu en in de toekomst
15 augustus Afsluiting in Zwolle en symbolische overdracht aan nieuwe gemeente
De lezingen en boekpresentaties worden opgenomen in de agenda van Stadkamer, zodra meer informatie beschikbaar is.

Bewustwording vergeten geschiedenis
West Papua ons verhaal is een initiatief van Zwollenaren én tweede generatie Papua's Waida Vogel-Bwefar en Don Joku. Het doel is om de bewustwording van dit vergeten stuk Nederlandse geschiedenis te vergroten door de duizenden titels geschreven over West Papua een platform te geven, waar ze anders in menig boekenkast slechts stof verzamelen. Ook de link tussen Zwolle en West Papua wordt weergegeven door Zwolse veteranen die boeiende en soms dramatische ervaringen delen.

Zeefdruk van Wendela de Vries