Kun jij op interactieve manier kinderen voorlezen? Wil je ouders het belang van voorlezen bijbrengen? Wil je een bijdrage leveren aan het stimuleren van de taalontwikkeling van kinderen? Dan is de VoorleesExpress op zoek naar jou.

De VoorleesExpress is een project waarbij kinderen 20 weken lang voorgelezen worden door enthousiaste vrijwilligers. Daarnaast worden er taalspelletjes gedaan. Dit stimuleert de taalontwikkeling van kinderen, verrijkt de taalomgeving in huis en brengt mensen met elkaar in contact.

De vrijwilliger introduceert het voorleesritueel en geeft de ouders handvatten om het voorlezen zelf over te nemen en op andere manieren de taalontwikkeling van de kinderen te stimuleren. Voorlezen stimuleert de leesvaardigheid van kinderen. Dat is nodig voor de persoonlijke groei en ontwikkeling van kinderen in de maatschappij.

Wat doe je als voorlezer VoorleesExpress?
De voorlezer wordt gekoppeld aan een gezin met kinderen tussen de 2 en 8 jaar. De voorlezer ontmoet het gezin 19 keer thuis en eenmaal in Stadkamer. In enkele gevallen kan op een andere plek of digitaal voorgelezen worden.

Door voor te lezen breng je leesplezier in het gezin, maak je ouders en kinderen bekend met het voorleesritueel en stimuleer je de kinderen in de taalontwikkeling. Je geeft de ouders handvatten om het voorlezen een vaste plek te geven in het gezin. Daarin word je begeleid door de coördinator. Daarnaast volg je een startbijeenkomst waarin onder andere interactief voorlezen en boekkeuze aan bod komen en neem je deel aan voorlezersbijeenkomsten. 

Wat breng jij mee?
Je bent flexibel, hebt veel geduld en bent hulpvaardig. Problemen los je gemakkelijk op. Je komt graag bij gezinnen uit diverse lagen en culturen van de Zwolse bevolking thuis. Afspraken kom je vanzelfsprekend na. Je bent minimaal 18 jaar en je woont in de gemeente Zwolle. Je bent gemiddeld 60 uur per jaar inzetbaar.

Wat verwachten we van jou?
Je neemt de informatie tot je die in de webapplicatie wordt aangeboden. Je gaat zonder oordeel in gesprek met ouders en kinderen. Je gedraagt je volgens de omgangsregels zoals die zijn opgenomen in het vrijwilligerscontract. Je licht de organisatie in als er binnen het gezin problemen blijken te zijn en/of behoefte is aan extra hulp. Je richt je binnen het gezin op leesplezier en het vinden van een passende manier waarop het gezin zelf aan de slag kan met taal en lezen.

Wat heeft Stadkamer jou te bieden?

  • Je krijgt een vast aanspreekpunt die je de begeleiding geeft die je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen.
  • Je werkt in een omgeving waar ‘altijd wat te doen of te beleven' is.
  • Je doet werkervaring op die je weer kan inzetten in je zoektocht naar een baan.
  • Je kan je netwerk vergroten, door de contacten die je opdoet.
  • Een jaar lang gratis lezen en lenen.
  • Korting op onze heerlijke cappuccino’s in het biebcafé 'de huiskamer'.
  • Informele gezelligheid. Van de dagelijkse koffiemomenten tot een jaarlijks feest, waar we je lekker in de watten leggen.

Info en aanmelden
Heb je interesse in deze vacature? We gaan graag met jou in gesprek tijdens de maandelijkse informatiebijeenkomst in Stadkamer centrum. Meld je aan via onderstaand formulier.
Wil je meer weten over de voorlezer VoorleesExpress, neem dan contact op met Annemieke Swinkels.

Ga je bij Stadkamer aan de slag als vrijwilliger? Dan vragen we je om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Ben je benieuwd naar wat onze vrijwilligers vinden van het werken voor Stadkamer? Lees hier een aantal interviews met onze vrijwilligers.

Aanmelden informatiebijeenkomst vrijwilligerswerk Stadkamer

Wil je algemene informatie over vrijwilligerswerk bij Stadkamer en over de diverse vrijwilligersrollen dan kun je aansluiten bij één van de informatiebijeenkomsten. De data van de informatiebijeenkomsten voor 2024 zijn:

  • dinsdag 10 september 2024, 19:00 - 20:30 uur
  • dinsdag 19 november 2024, 10:00 - 11:30 uur

Kijk ook eens naar