Plezier in lezen, doet lezen! Daarom is het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd in aanraking komen met lezen. Helaas is voorlezen niet in alle gezinnen een ritueel, daarom introduceert de VoorleesExpress het voorleesritueel in taalarme gezinnen om het leesplezier bij kinderen en ouders te stimuleren. 20 weken komt een voorlezer één keer per week bij het gezin thuis voorlezen. Digitaal voorlezen is ook een mogelijkheid.
Samenwerken
We kunnen veel voor elkaar betekenen! Zo kunnen wij het leesplezier en de taalvaardigheid van jullie leerlingen helpen bevorderen en de ouders handvatten geven om de taalontwikkeling van hun kinderen te blíjven stimuleren. Jullie kennen de gezinnen goed, dus daarmee kunnen jullie ons helpen de gezinnen zorgvuldig te selecteren voor deelname aan het project. Met deze informatie kunnen we zo goed mogelijk aansluiten bij de behoefte van het gezin en de adviezen van de school of de kinderopvang.
Criteria
Het is belangrijk te onderzoeken of het gezin dat jij aan wilt melden geschikt is voor deelname aan het project. Je kunt jezelf hierbij de volgende vragen stellen:
Algemeen
- Zijn de kinderen tussen de 2 en 8 jaar?
- Is er een veilige en stabiele thuissituatie?
- Is er voldoende rust in het gezin om gedurende meerdere weken aansluitend op een vast moment (digitaal) voorgelezen te worden?
- In geval van digitaal voorlezen: heeft het gezin de middelen en kennis om digitaal voorgelezen te worden?
- Is er een ouder thuis als de sessies plaatvinden?
- Hebben de ouders en kinderen geen verstandelijke beperking?
- Heeft het gezin nog niet eerder meegedaan? (gezinnen mogen maar één keer meedoen)
Taal
- Vinden de kinderen taal moeilijk? (hebben ze een taalachterstand?)
- Vinden de ouders voorlezen moeilijk?
- Vinden ouders het moeilijk om het kind te stimuleren in de taalontwikkeling?
Motivatie
- Willen de ouders hun kind helpen met taal en uiteindelijk het voorlezen zelf overnemen?
- Willen de ouders actief meedoen?