Interviews cultuuronderwijs PO

De Digitale Scheurkalender is de leukste online cultuurtool van Nederland, en heeft nu ook een Zwols onderdeel. Het redactieteam, bestaande uit Jolan van de Waeter (Onderwijzend in Cultuuronderwijs), Simone van der Meulen (ZoGemaakt) en Karin Visscher (Stadkamer) vertellen over de totstandkoming van de Digitale Scheurkalender Zie je in Zwolle. De tien items (binnenkort 12 items) bestaan uit korte tekstjes, foto’s, filmpjes en vragen die uitnodigen tot gesprek. Lees hier het volledige interview.

IKC De Wieden richtte een leerteam taal op om het leesonderwijs beter vorm te geven. De leesconsulent van Stadkamer heeft een adviserende rol. ‘We willen een manier vinden waarin we alle leerdoelen door leesonderwijs kunnen aanbieden. Geen keurslijf of dichtgetimmerde methodiek, maar een leidraad voor leerkrachten’, zegt leerkracht Mirjam Schottert. Lees hier het interview met Belinda Oonk en Mirjam Schottert.

Er kan meer dan je denkt! Basisscholen en cultuuraanbieders vertellen over kunst- en cultuuronderwijs in coronatijd

Cultuureducatieprofessionals staan te popelen om op een verantwoorde en creatieve manier met kinderen aan de slag te gaan. Toch wordt in deze coronatijd minder aandacht besteed aan kunst- en cultuurvakken. Een gemiste kans, want juist in deze tijd is kunst- en cultuuronderwijs enorm belangrijk. Het spreekt andere talenten aan en draagt bij aan het welbevinden van kinderen die deze periode toch als raar en soms als angstig ervaren. Kunstvakken kunnen een rol spelen om uiting te geven aan deze gevoelens. Wil je weten wat allemaal wel kan? Lees dan het interview met o.a. verschillende schooldirecteuren.

Nicole Wennips over wetenschap en technologie in de klas

Nicole Wennips van De Zuidster is een groot voorstander van wetenschap- en techniekonderwijs, dat uitgaat van de principes van onderzoekend en ontwerpend leren. 
Binnen de school wordt daar nu te weinig mee gedaan, vindt ze. ‘Leerkrachten denken vaak dat het ingewikkeld is. Ik wil ze laten zien dat het dat niet is.’
Het complete interview met Nicole lees je hier.

Ronald Berghuis over onderzoekend en ontwerpend leren

Toen Ronald Berghuis als onderwijsassistent begon op de Krullevaar, nu kindercampus TrioMundo, viel hem op dat het  onderzoekend en ontwerpend leren er op papier heel mooi uitzag, maar dat de leerkrachten nog wel wat praktische handvatten konden gebruiken. Via Stadkamer volgde hij de cursus tot interne cultuur coördinator en nam de principes van onderzoekend en ontwerpend leren als uitgangspunt voor het cultuurontwikkelplan. Het complete interview met Ronald lees je hier.

De culturele ontwikkeling in beeld op de Florens Radewijnschool

Bij rekenen en taal is de voortgang van leerlingen vrij eenvoudig te monitoren. Maar hoe houd je de culturele ontwikkeling van een kind in de gaten? Op de Florens Radewijnsschool in Windesheim werken leerkrachten met eigengemaakte observatielijsten en met het portfolio van het KunstKabinet. Lees hier het interview, dit keer met Ietje Pompert, over cultuureducatie in het primair onderwijs.

Leerecosysteem: De Sprankel, De kleine Reus en Xplosief

Op de tweede verdieping van basisschool De Sprankel in Stadshagen wordt gewerkt aan een stad van de toekomst. Op de verschillende panden liggen mos en zonnepanelen, uit een van de hoogste gebouwen stroomt een getekende waterval en er is net een zwevende tramlijn aangelegd. Peter Plaatsman van Xplosief begeleidt kinderen die op de BSO zitten een aantal weken bij dit project. Stadkamer bracht hen met elkaar in contact vanwege hun gezamenlijke visie op natuur-, techniek- en cultuureducatie. Het complete interview lees je hier.

Lisbeth van der Molen en Monica Sierat over samenwerking

Toen Lisbeth van der Molen vijf jaar geleden tijdens Zwolle Unlimited de workshoptent van ZoGemaakt binnenliep, wist ze direct: zó wil ik de cultuurlessen op school ook vormgeven. Samen met vakdocent en projectleider cultuureducatie Monica Sierat nam ze het team van sbo Facet in Holtenbroek stap voor stap mee in het geven van meer betekenisvolle en creatieve lessen. ‘Voor veel teamleden was dit onbekend terrein, maar ze zijn helemaal om.’
Lees hier het interview met Lisbeth van der Molen van sbo Het Facet en Monica Sierat van ZoGemaakt.
 

Marije Wijnia over de kracht van cultuuronderwijs

Marije Wijnia werd geïnterviewd over cultuuronderwijs op haar school. ‘Op Kindcentrum Aquamarijn in Zwolle was beeldende vorming jarenlang een vak dat de leerkrachten er ook nog even bij moesten doen. Totdat groep 5-leerkracht Marije Wijnia de ICC-cursus volgde en haar directeur, collega’s én leerlingen enthousiast maakte voor cultuuronderwijs. “Het is een rijkere leeromgeving.”
Lees het interview met Marije Wijnia van IKC De Aquamarijn.

Kijk ook eens naar