Exposities

EXPOSITIE LUDIE GOOTJES

Tot en met half maart | Stadkamer centrum

Begin 2023 stuurde Ludie Gootjes de eerste uitnodiging aan haar buurtbewoners om mee te doen aan een community art-project voor de buurt. Gelukkig reageerden enkele van hen enthousiast. Na kennismaking met elkaar, ervaringen delen, kijken naar kunstwerken en wat “maak”-oefeningen kreeg het idee meer vorm. Een half jaar later werd op de verjaardag van één van de oudere bewoners het rijdende wijkboeket feestelijk gepresenteerd. Gemaakt samen met mijn buurtbewoners. Nu is er wijkverjaardagkalender waardoor het boeket steeds bij een jarige voor de deur kan staan.

Als beeldend kunstenaar die meestal kunst maakt vanuit een persoonlijke noodzaak, is het een boeiende ervaring om kunst te maken met een groep buurtbewoners. Natuurlijk met de onderliggende noodzaak om meer contact met elkaar te krijgen. En dat lukt echt geweldig goed. In deze expositie laat Ludie zien hoe dit resultaat (het rijdende wijkboeket) van samenwerking mede geïnspireerd is op haar persoonlijke beeldtaal en hoe de samenwerking met buurtbewoners haar geïnspireerd heeft tot vernieuwing van haar beelden. 

Meer informatie over Ludie en haar werk is te vinden op haar website.

Met dank aan Stadkamer en het Buurtcultuurfonds.

EXPOSITIE DE KRACHT VAN EEN VROUW
Larysa Rusina

Van 23 februari tot 30 maart | Stadkamer centrum

De Oekraïense fotografe Larysa Rusina ziet tegenwoordig in alles iets positiefs. Zélfs in de oorlog die woedt in haar thuisland.

Larysa Rusina vlucht op 25 februari 2022, een dag na de inval van Rusland, uit haar thuisland. Met behulp van vrienden in het buitenland rijdt ze met haar dochter naar Nederland. Ze heeft niks, behalve één koffertje waarin haar hele bestaan is ingepakt. Eenmaal hier overheerst er angst en verdriet. “Ik had de hoop dat het maar een paar dagen zou duren en we terug konden. Dat bleek helaas niet zo te zijn. Toen dacht ik: ik moet mijn verdriet aan de kant zetten en mijn perspectief veranderen. Er liggen hier voor ons kansen, ik kan Oekraïne ook vanuit hier helpen. Dus ging ik door met mijn project.”

Dit project, waarmee ze in 2020 begon, bestaat uit portretten die de kwetsbaarheid en kracht van Oekraïense vrouwen tonen. In de foto’s verwerkte ze epifyten: orchideeën en bromelia’s. Die bloemen hebben geen grond nodig om te leven, maar groeien zelf op planten en takken. In haar foto’s draait het om vrouwen die gevlucht zijn uit hun land vanwege de oorlog. "Op het eerste gezicht zie je de kwetsbaarheid van de vrouwen als je naar de foto’s kijkt, maar ze zijn sterk, net als de orchideeën die zijn afgebeeld. Die kunnen overleven onder moeilijke omstandigheden.”
Naast de portretten van deze vrouwen is er ook een vitrine, waarin een in glas gegoten deel van een Russische raket is te zien. Deze scherf is gevonden vlakbij het huis waar Larysa in Kiev woonde.

Larysa heeft onderdak gevonden in Nederland. "Het voelt als leven in twee werelden. Er gaan mensen dood, maar het leven gaat door. We moeten blijven leven. Net als in natuur. Als er iets doodgaat, zijn er zaadjes die uitgroeien tot iets nieuws. Dat is mijn filosofie."

Kijk ook eens naar