Exposities

MARIAN VLIERHUIS

Van 6 februari tot 1 april in Stadkamer centrum 

Ik kwam in contact met beeldhouwen tijdens mijn burn-out periode in 2014.  Diep van binnen wist ik dat bewerken van steen bij me past en dat ik dit ooit wel eens zou willen doen. Ooit was nu aangekomen ….. Vanaf het begin kon ik mijn gevoelens tot uiting brengen door te hakken, te raspen , te schuren….… te kijken en voelen …. de steen te volgen . De steen brengt me dichter bij voelen en doorvoelen. 

Van te voren weet ik vaak niet wat ik ga maken.. Ik maak contact met de gekozen steen en volg mijn gevoel. De steen wijst me als het ware de weg. De steen laat me ervaren en zien waar ik van binnen mee worstel. Er wordt me een spiegel voorgehouden. Steeds als een steen af is … is het een afronding van een proces waar ik doorheen gegaan ben. Mijn boosheid, de teleurstellingen, verdriet, overgave, geborgenheid, ontvangen en delen, bloei , doorbraak en verbinding. De beschermende schild rond mijn hart mag steeds een stukje afbrokkelen, zodat het innerlijke licht zichtbaar en voelbaar kan worden. Kortom, de steen laat me steeds zien wie ik ben en waar ik sta.

Het beeldhouwen is een deel van mijn spirituele zoektocht geworden, waarin het beeld me steeds een deel van mijzelf toont. Over het algemeen werk ik met speksteen, serpentijn en albast. 

IDENTITEIT

Van 6 maart tot 1 april in Stadkamer Centrum

Ieder mens is uniek. Van ieder mens is er maar één op de wereld. Ieder mens heeft zijn eigen unieke identiteit. Dat is het uitgangspunt van het werk van de Zwolse kunstenaar en illustrator Loek Koopmans. Het thema van deze expositie sluit bovendien aan bij het thema van de Boekenweek. Koopmans' expositie bestaat uit meer dan 40 tekeningen en schilderijen.

Loek Koopmans (1943) groeide op in Arnhem, waar hij aan de Arnhemse Kunstacademie zijn opleiding kreeg als grafisch ontwerper. Hij werkte in de reclame, illustreerde veel educatieve boeken en maakte een tekenfilm. Langzaam ontwikkelde hij zich tot illustrator van prentenboeken. Eerst in opdracht van verschillende uitgeverijen, later eigen verhalen. Zijn aquareltechniek (zorgvuldig opgebouwd uit vele lagen, waardoor rijke kleuren ontstaan) vindt aansluiting bij de belevingswereld van kleine kinderen. Het werk van Loek Koopmans werd in het verleden verscheidene malen bekroond binnen de Nederlandse Vereniging van Illustratoren. Ook werd zijn werk geselecteerd voor de Jaarlijkse Illustratorententoonstelling in Bologna op de internationale kinderboekenbeurs. Zijn boeken verschijnen in vele Europese landen, in Japan en de Verenigde Staten.
De laatste jaren is er gelegenheid tot vrij werk. Grote olieverfschilderijen, die een uitingsvorm zijn van zijn eigen binnenwereld. Alles uit emotie en fantasie. Ook fictieve, indringende portretten behoren tot zijn kunstuiting. 

Kijk ook eens naar