Ben jij goed in het coachen van mensen en kom je graag bij gezinnen uit diverse lagen en culturen in Zwolle? Wil jij een bijdrage aan het stimuleren van de taalontwikkeling van kinderen? Dan is de VoorleesExpress op zoek naar jou.

De VoorleesExpress is een project waarbij kinderen 20 weken lang voorgelezen worden door enthousiaste vrijwilligers. Daarnaast worden er taalspelletjes gedaan. Dit stimuleert de taalontwikkeling van kinderen, verrijkt de taalomgeving in huis en brengt mensen met elkaar in contact.

De vrijwilliger introduceert het voorleesritueel en geeft de ouders handvatten om het voorlezen zelf over te nemen en op andere manieren de taalontwikkeling van de kinderen te stimuleren. Voorlezen stimuleert de leesvaardigheid van kinderen. Dat is nodig voor de persoonlijke groei en ontwikkeling van kinderen in de maatschappij.

Wat doe je als Coördinator VoorleesExpress?
Je coacht voorlezers en gezinnen gedurende één voorleesseizoen. Je organiseert  voorlezersbijeenkomsten, legt gezinsbezoeken af, schrijft verslagen en je hebt regelmatig contact  met de projectleider. Deze taken kosten je ongeveer 60 uur per voorleesseizoen. De meeste activiteiten vinden ’s avonds plaats. Drukkere periodes worden afgewisseld met rustigere periodes.

Bij het begeleiden van de voorlezers en de voorleesgezinnen is het belangrijk dat je zorgt voor een goede communicatie naar de voorlezers en de projectleider.

Wat breng jij mee?
Je spreekt de Nederlandse taal, je bent minimaal 18 jaar oud en je woont in de gemeente Zwolle. Je bent flexibel en communicatief zeer vaardig. Je bent goed in het coachen van mensen.

Wat verwachten we van de coördinator VoorleesExpress?
Je begeleidt de voorlezer tijdens het voorleestraject en je bent beschikbaar voor vragen. Je organiseert minimaal twee bijeenkomsten waarbij je met je voorlezers bespreekt hoe het gaat en wat ze nog kunnen verwachten. Je bezoekt de gezinnen op een aantal vaste momenten tijdens het voorleesseizoen, bijvoorbeeld de eerste keer, na tien keer en de laatste keer. Je monitort de voortgang bij de gezinnen door gebruik te maken van de webapplicatie.

Info en aanmelden
Heb je interesse in deze vacature? We gaan graag met jou in gesprek tijdens de maandelijkse informatiebijeenkomst in Stadkamer centrum. Meld je aan via onderstaand formulier.
Wil je eerst meer weten over de coördinator Voorleesexpress, neem dan contact op met Annemieke Swinkels.  

Ga je bij Stadkamer aan de slag als vrijwilliger? Dan vragen we je om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Ben je benieuwd naar wat onze vrijwilligers vinden van het werken voor Stadkamer? Lees hier een aantal interviews met onze vrijwilligers.

Hier lees je het verhaal van Karin, coördinator VoorleesExpress. Zo krijg je een goed beeld van de functie.

Aanmelden informatiebijeenkomst vrijwilligerswerk Stadkamer

Wil je algemene informatie over vrijwilligerswerk bij Stadkamer en over de diverse vrijwilligersrollen dan kun je aansluiten bij één van de informatiebijeenkomsten. De data van de informatiebijeenkomsten voor 2023 zijn:

  • dinsdag 11 juni 2024, 10:00 - 11:30 uur
  • dinsdag 10 september 2024, 19:00 - 20:30 uur
  • dinsdag 19 november 2024, 10:00 - 11:30 uur

Kijk ook eens naar