Primair onderwijs

Stadkamer adviseert en ondersteunt een groot aantal basisscholen in Zwolle op het gebied van leesbevordering en digitale vaardigheden. Vanuit ons programma Alle Zwolse Kinderen Lezen zorgen we samen met het onderwijs dat kinderen plezier hebben in lezen. Want plezier in lezen doet lezen. En als je meer gaat lezen, dan word je er beter in en dat is de sleutel tot geletterdheid! 

Ons programma Alle Zwolse Kinderen Lezen

Met het programma Alle Zwolse kinderen lezen wil Stadkamer het leesplezier vergroten bij kinderen van 0 tot 18 jaar op de (voor)scholen in Zwolle.  Hoe zorgen we ervoor dat leerlingen meer plezier krijgen in lezen en taalvaardiger worden? Dat doen we door samen met scholen te werken aan de vijf basisprincipes voor goed (voor)leesonderwijs:

  1. Een rijke boekencollectie
  2. Tijd voor (voor)lezen
  3. Aandacht voor leesmotivatie
  4. Kritisch kijken naar de aanpak op school
  5. Zelf lezen doet lezen!

Meer weten over Alle Zwolse Kinderen Lezen en de vijf basisprincipes? Hier vind je meer informatie.

Deskundigheidsbevordering en inspiratie

Cursus Leescoördinator primair onderwijs (Open Boek 3.0)
In de cursus Open Boek word je opgeleid tot leescoördinator. Een leescoördinator is de aanjager van leesbevordering binnen een school. Hij of zij draagt zorg voor de basis van een succesvolle leesbevordering, zodat alle leerlingen met plezier lezen en daardoor betere leesresultaten behalen.
Klik hier voor meer informatie.

Netwerkbijeenkomsten (Leeskicks)
Stadkamer organiseert een aantal keer per jaar netwerkbijeenkomsten voor iedereen die werkzaam is binnen het primair onderwijs. In de bijeenkomsten ligt de focus op het delen van kennis en het uitwisselen van ervaringen en ideeën, zodat je direct aan de slag kunt in je eigen groep of organisatie.
Klik hier om in de agenda te kijken wanneer de eerstvolgende bijeenkomst is

Inspiratiepagina voor de leeslijn 0-18 jaar
Speciaal voor alle betrokkenen bij de doorgaande leeslijn, van kinderopvang tot basisonderwijs en voortgezet onderwijs, heeft Stadkamer de ‘inspiratiepagina voor de leeslijn 0-18’ in het leven geroepen.
Het doel van deze padlet is om elkaar te inspireren en op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen, handige tips en interessante voorbeelden.  Neem gauw een kijkje via Inspiratiepagina voor de leeslijn 0-18 (padlet.com) en deel ook vooral jouw bijdrage!

Buutvrij! hét schoolplein voor professionals

Jaarlijks organiseert Stadkamer Onderwijs Buutvrij! Blok hiervoor gerust alvast de tweede donderdag van april  in je agenda opdat jij hier bij kan zijn.

Buutvrij! is het hokjesslopende evenement rondom cultuureducatie en media- & taaleducatie waar cross-overs met alle vakken mogelijk zijn. Voor iedereen die werkt in Zwolle in het basisonderwijs of met het jonge kind. Ontmoet op een relaxte manier andere leerkrachten, cultuureducatie-professionals en pedagogische professionals, leer nieuwe mogelijkheden voor je eigen vak én raak geïnspireerd en verrijkt vanuit onverwachtse hoek!

 

Ik wil meer weten!

Landelijke campagnes voor het basisonderwijs

Voor de doelgroep PO (4 - 12 jaar) zijn er jaarlijks diverse nationale (lees)campagnes en projecten, zoals de Nationale Voorleesdagen en de Kinderboekenweek. Tijdens deze themaweken is er door en bij Stadkamer van alles te doen. Hierbij werken we graag samen met het onderwijs.

De campagnes op een rij:

Nationale Voorleesdagen
Boeken zijn leuk én belangrijk voor peuters en kleuters. Daarom schenkt Stadkamer tijdens de Nationale Voorleesdagen extra aandacht aan het voorlezen aan kinderen tot 6 jaar. Tijdens de Nationale Voorleesdagen kunnen peutergroepen en groepen 1/2 op bezoek komen bij Stadkamer.
Kijk op de website van de Nationale Voorleesdagen voor meer informatie.

Nationale Voorleeswedstrijd
Ieder jaar gooien leerlingen uit groep 7 en 8 hun voorleestalenten in de strijd tijdens de Nationale Voorleeswedstrijd. Aan het begin van het schooljaar krijgt elke basisschool in Nederland een gratis deelnamepakket opgestuurd. Hierin zitten ook de inloggegevens voor de website van de Nationale Voorleeswedstrijd zodat jullie je eigen schoolkampioen aan kunnen melden voor de ronde in Zwolle. Stadkamer organiseert de ronde van Zwolle tijdens de Nationale Voorleesdagen in januari en februari.
Kijk op de website van De Nationale Voorleeswedstrijd voor meer informatie.

Kinderboekenweek
De Kinderboekenweek is de belangrijkste campagne voor leesbevordering en vindt ieder jaar plaats in oktober. Tijdens de Kinderboekenweek is er van alles te doen in en rond Stadkamer. Ieder jaar sluit Stadkamer met haar activiteiten aan bij het thema van de Kinderboekenweek.
Kijk in onze agenda voor meer informatie over deze activiteiten.
Of kijk op de website van de Kinderboekenweek voor meer informatie.

Nederlandse Kinderjury
Meedoen aan de Nederlandse Kinderjury verhoogt het leesplezier van leerlingen én dat van de leerkracht zelf. Iedereen tussen de 6 en 12 jaar kan deelnemen aan de jury. Alle kinderen die hun stem uitbrengen, vormen samen de Nederlandse Kinderjury voor dat jaar. Kinderen stemmen op hun favoriete boek; alle stemmen samen besluiten welke boeken uit het voorgaande jaar de prijs winnen.
Kijk op de website van de Nederlandse Kinderjury meer informatie en deelname

Nederland Leest Junior
Nederland Leest Junior is speciaal gemaakt voor kinderen van 10 tot 14 jaar (groep 7 en 8 van het primair onderwijs en jaar 1 en 2 van de middelbare school).
Kijk op de website van Nederland leest voor meer informatie en het thema van dit jaar.

Jeugdkrakercompetitie
De Nationale Jeugdkrakercompetitie is een internet-zoekwedstrijd. Het is bedoeld voor de groepen 7 en 8 van de basisschool en vindt plaats in het voorjaar. Door mee te doen aan de wedstrijd leren kinderen zelfstandig te zoeken op het web en leren ze internet te gebruiken als informatiebron.
Voor de deelnemende teams zijn er aantrekkelijke prijzen te verdienen!
Kijk op de website van de Jeugdkrakercompetitie voor meer informatie. De inschrijving verloopt ook via deze website.

Week van de Mediawijsheid
De Week van de Mediawijsheid gaat over het stimuleren van sociaal gedrag online. Door mee te doen aan de campagne krijgen kinderen inzichten, goede voorbeelden en handvatten, zodat ze leren om zich online sociaal te gedragen.
Kijk op de website van De Week van de Mediawijsheid voor meer informatie.

Contact

Wil je meer weten of heb je een vraag? Neem gerust contact op met één van onze medewerkers.

Kijk ook eens naar