Basisonderwijs

Media en taal in het basisonderwijs

Samen met een groot aantal basisscholen in Zwolle werken we aan de verbetering van het leesonderwijs en de digitale vaardigheden van kinderen. We begeleiden scholen bij het opstellen van een leesplan, monitoring, het zorgen voor een rijke leesomgeving, collecties en daarnaast zorgen we voor inspiratiebijeenkomsten en deskundigheidsbevordering.

Ons belangrijkste speerpunt is: zorgen dat kinderen plezier hebben in lezen. Want plezier in lezen doet lezen. En als je meer gaat lezen, dan word je er beter in en dat is de sleutel tot geletterdheid!

Hier vind je meer informatie over ons programma Alle Zwolse Kinderen Lezen, scholing, advies en landelijke campagnes.

Bekijk ook onze Leesatlas, om te zien wat we doen, met wie en met welke effecten.

Meld je hier aan voor onze inspiratiebijeenkomsten voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

Landelijke campagnes voor het basisonderwijs

Voor de doelgroep PO (4 - 12 jaar) zijn er jaarlijks diverse nationale (lees)campagnes en projecten, zoals de Nationale Voorleesdagen en de Kinderboekenweek. Tijdens deze themaweken is er door en bij Stadkamer van alles te doen. Hierbij werken we graag samen met het onderwijs.

De campagnes op een rij:

Nationale Voorleesdagen
Boeken zijn leuk én belangrijk voor peuters en kleuters. Daarom schenkt Stadkamer tijdens de Nationale Voorleesdagen extra aandacht aan deze doelgroep. Het doel is om het voorlezen aan kinderen tot 6 jaar te stimuleren. Daarbij staat het Prentenboek van het Jaar centraal. Tijdens de Nationale Voorleesdagen kunnen peutergroepen en groepen 1/2 op bezoek komen bij Stadkamer.

Kijk hier voor onze tiplijst voorleesboeken.

Nationale Voorleeswedstrijd
Voorlezen is niet alleen belangrijk voor de taalontwikkeling, het is ook leuk! Ieder jaar gooien leerlingen uit groep 7 en 8 hun voorleestalenten in de strijd tijdens de Nationale Voorleeswedstrijd. Basisscholen die meedoen aan dit feestelijke project kunnen leerlingen op een leuke manier stimuleren om te gaan (voor)lezen. Via schoolse, lokale, regionale en provinciale rondes komt er uiteindelijk per provincie één voorleeskampioen in de landelijke wedstrijd terecht. Stadkamer organiseert de voorrondes in Zwolle tijdens de Nationale Voorleesdagen in januari en februari. Het aantal voorrondes is afhankelijk van het aantal deelnemende scholen.

Aan het begin van het schooljaar krijgt elke basisschool in Nederland een gratis deelnamepakket opgestuurd. Hierin zitten ook de inloggegevens voor de website van de Nationale Voorleeswedstrijd zodat jullie je eigen schoolkampioen aan kunnen melden voor de voorrondes in Zwolle. Voor meer informatie kijk op De Nationale Voorleeswedstrijd.

Kinderboekenweek
De Kinderboekenweek vindt ieder jaar plaats in oktober. In de Kinderboekenweek is er van alles te doen in en rond Stadkamer. Ieder jaar sluit Stadkamer met haar activiteiten aan bij het thema van de Kinderboekenweek. Breng een bezoekje aan Stadkamer of boek een aantal inspirerende lessen cultuureducatie.

Nederlandse Kinderjury
Enthousiaste leraren die zelf graag lezen geven effectiever en motiverender leesonderwijs. Meedoen aan de Nederlandse Kinderjury verhoogt het leesplezier van leerlingen én dat van de leerkracht zelf. Samen met de klas verkent de leerkracht het boekenaanbod van het voorgaande jaar en worden er ongetwijfeld nieuwe boeken ontdekt die de moeite waard zijn. Zo zijn er altijd leuke boeken om met de klas over te praten. De schoolbibliotheek en boekenkennis blijven up to date en in de klas is er niet alleen resultaat in termen van leeskilometers en leesmotivatie, maar ook op het vlak van technisch en begrijpend lezen. Meedoen aan de Nederlandse Kinderjury werkt!

Iedereen tussen de 6 en 12 jaar kan deelnemen aan de jury. Alle kinderen die hun stem uitbrengen, vormen samen de Nederlandse Kinderjury voor dat jaar. Kinderen stemmen op hun favoriete boek; alle stemmen samen besluiten welke boeken uit het voorgaande jaar de prijs winnen. Er zijn twee leeftijdsgroepen, die elk hun eigen winnaar kiezen: 6 t/m 9 jaar (groep 3 t/m 5) en 10 t/m 12 jaar (groep 6 t/m 8).

Kijk voor meer informatie en deelname op www.kinderboekenweek.nl/kinderjury.

Nederland Leest Junior
November staat in het teken van Nederland Leest, met ieder jaar een ander thema. Sinds 2016 heeft Nederland Leest een Junioreditie. Deze editie is speciaal gemaakt voor basisschoolkinderen van 10 tot 14 jaar (groep 7 en 8 en jaar 1 en 2 van de middelbare school).

Voor het thema van dit jaar kun je terecht op www.nederlandleest.nl. Hier vind je ook bijbehorende lessen die je kunt inzetten in de klas.

Jeugdkrakercompetitie
De Nationale Jeugdkrakercompetitie is een jaarlijks terugkerende internet-zoekwedstrijd. Het is bedoeld voor de groepen 7 en 8 van de basisschool en vindt plaats in het voorjaar, na de CITO-toets. In teamverband werken de kinderen vijf competitieronden lang aan vijf vragen per week. Jaarlijks doen teams van verschillende scholen uit heel Nederland mee. Na vijf ronden volgt een barrage (voorronde). De vier beste teams strijden tegen elkaar in een online finale.

Door mee te doen aan de wedstrijd leren kinderen zelfstandig te zoeken op het web en leren ze internet te gebruiken als informatiebron voor het maken van werkstukken. De vragen worden in de vorm van een verhaaltje gesteld en de teams antwoorden via multiple choice. Na afloop van iedere ronde is er feedback en wordt de zoekstrategie toegelicht en gemotiveerd. Naarmate de competitie vordert, worden de vragen moeilijker en krijgen de teams minder tips en hints. Voor de deelnemende teams zijn er aantrekkelijke prijzen van €300, €200 en €100 te verdienen!

De competitie loopt van mei t/m juli. Deelname kost €38,50 per team. Kijk voor meer informatie op www.jeugdkrakercompetitie.nl. De inschrijving verloopt ook via deze website.

Week van de Mediawijsheid
Tijdens de Week van de Mediawijsheid staat heel Stadkamer in het teken van de (nieuwe) media. Voor alle leeftijden worden activiteiten georganiseerd. De Week van de Mediawijsheid vindt meestal plaats in november. Kijk voor meer informatie op www.weekvandemediawijsheid.nl.

Kijk ook eens naar